Recoltarea cerealelor paioase

După o primăvară cu precipitaţii abundente şi temperaturi variabile, iată că suntem în plină vară, perioada în care fermierul începe să se bucure de roadele pământului şi să îşi dorească obţinerea unor recolte mari la cerealele păioase.

Conform ciclului biologic, recoltarea începe prima dată cu orzul de toamnă, orzoaica de toamnă, grâul, secara, orzoaica de primăvară şi ovăzul.

În judeţul Hunedoara, această lucrare agricolă începe de la sfarşitul lunii iunie şi se încheie la sfârşitul lui iulie, începutul lui august. Startul lucrării de recoltare îl dă umiditatea boabelor, care trebuie să fie între 15 şi 18 grade Celsius. Peste această umiditate, cerealele, chiar dacă se recoltează, trebuie să fie uscate pentru a avea condiţii bune de păstrare, lucrare care poate fi făcută manual prin lopătare şi expunere la soare pentru cantităţi mici sau prin uscare cu uscătoare mecanice. Lanurile de păioase se recoltează cu combinele autopropulsate universale, care trebuie să fie reglate în funcţie de: umiditate, greutatea specifică, gradul de îmburuienare, talie, densitate.

Cele mai importante reglaje care se fac la combina de recoltat păioase sunt cele la bătător şi contrabătător, ca şi cele la ventilaţie.

Producţiile medii care se realizează la cerealele păioase sunt cuprinse între 5000 – 6000 kg/ha la grău şi orz şi 1500 -2500 kg/ha la ovăz şi orzoaică.

Producţia secundară la cerealele păioase sunt paiele care se strâng de pe brazdă manual sau cu prese mecanice.

Pierderile la recoltarea cerealelor păioase trebuie să se încadreze în limitele a 1-3%, pierderi care trebuie strict urmărite.